life coach Voorthuizen Barneveld Amersfoort Veluwe

NL | EN

Helikopter piloot

Het besturen van een helikopter is het meest vrije gevoel dat je maar kan hebben. Je kan alle kanten op vliegen, achteruit, vooruit, zijwaarts, stil hangen (hoveren) en met bepaalde typen helikopters kan je zelfs loopings maken!

Het stilhangen met een helikopter is het moeilijkst te om te leren. Als je net kan Helikopter met buitenlasthoveren duurt het nog lang voordat je met je heli echt mooi stil kan hangen. Voor het vliegen van een buitenlast zoals hiernaast moet je de heli erg stil houden omdat alles wat je boven doet versterkt wordt door de slinger onder de helikopter.

Helikopter vliegen is niet gemakkelijk te leren, maar iedereen kan het leren. Een helikopter is van nature instabiel, dat betekent enerzijds dat je er (bijna) alles mee kan doen maar anderzijds dat je constant moet blijven sturen om de boel in evenwicht te houden. Van een vliegtuig kan je de controls loslaten en zal het vliegtuig rechtdoor op een hoogte door blijven vliegen, dat kan je niet doen met een helikopter!

Je bestuurt een helikopter met je twee handen en je voeten. Met je rechterhand stuur je de romp van de helikopter naar voren/ achteren en links/ rechts (en alle combinaties hiervan), met je linkerhand bedien je de collective waarmee je de helikopter omhoog/ omlaag beweegt en waarmee je in samenspel met je rechterhand de snelheid waarmee de helikopter vliegt bepaalt. Met je voeten kan je de helikopter om zijn as laten draaien. Als je het leuk vind om een wat uitgebreidere uitleg op deze website te hebben kan je mij mailen, bij genoeg interesse zal ik dan een deel van de website gebruiken voor meer uitleg over het besturen van een heli.

Ik heb mijn opleiding voor zowel vliegtuig als helikopter gedaan maar tegenwoordig bestuur ik in de lucht alleen nog helikopters. Ik vlieg VFR (op zicht) en IFR (op instrumenten). Klik hier voor een foto als ik een VFR vlucht vlieg naar het circuit van Zandvoort. Tijdens een oefenvlucht voor mijn instrument rating (IFR aantekening) kijk ik alleen bij opstijgen en landen naar buiten.

Een helikopter die ik nooit meer vergeet is de Bell 47: het is een helikopter die geproduceerd werd tussen 1946 en 1974, ik was drie jaar toen de laatste van deze modellen van de band liepen!

De meest sexy helikopter tot nu toch is toch wel de Agusta 109 geweest die ik IFR vloog in Australiƫ. Het was een snelle heli die ook gebruikt werd voor brandbestrijdingen en search en rescue, op de foto zie je naast de collective, de radio's voor de hulpdiensten.

Ik vlieg in Nederland met de Robinson R44 helikopter. Het is een heel veelzijdige machine met een boxer motor. Ik vlieg allerlei opdrachten waaronder stunts, VIP, filmvluchten en rondvluchten

Het leuke van rondvluchten vliegen is dat passagiers altijd enthousiast zijn om mee te vliegen, dat geeft voor mij ook een leuke werksfeer. Het uitzicht uit een helikopter is echt fenomenaal, zo kan je ook het weer heel mooi zien vanuit de lucht. Als ik vertel dat ik in Australie heb gevlogen zeggen sommige mensen dat ze denken dat het altijd mooi weer is in Australiƫ, dat is niet zo. Je hebt er bijvoorbeeld hevige onweersbuien die uren kunnen duren. Klik hier voor een foto van een slecht weer wolk in de buurt van Melbourne.

Ik ben bezig met het samenstellen van een coaching traject waarbij de helkopter maar ook vliegtuigen een grote rol spelen, begin volgend jaar meer!

<< ga terug naar "Wie is Stephan Evers?"