life coach Voorthuizen Barneveld Amersfoort Veluwe

NL | EN

Wat is het verschil tussen Coaching en andere disciplines?

schaapjes

Coaching vs. Consultancy, Mentoring en Therapie

Ik heb gemerkt dat sommige mensen consultancy verwachten bij coachen daarom hier een uitleg.

Het essentiële verschil tussen coaching en de hier behandelde disciplines is dat wij samen een proces beginnen waar niet ik maar jij met de inzichten, strategieën en acties komt.. Het is nu makkelijk te denken ''als ikzelf met die inzichten kom dan heb ik jou als coach toch niet nodig?". Als je dat denkt, lees dan eerst hier mijn uitleg over ''Wat is coaching?''

Ik kan je helpen door je raad te geven, door je mijn visie te vertellen, praktijkvoorbeelden aan te halen. Dit zijn typisch consultancy/ mentoring voorbeelden. Ik help als raadgever, als mentor.

Als coach zal ik dat niet doen. Ik zal niet mijn ideeën naar voren brengen. Ik zal door een bepaalde typen vragen te stellen en specifieke technieken te gebruiken je helpen met het vinden van je eigen weg, die je zelf gaat bewandelen.

Omdat de meeste mensen gewend zijn om raad te krijgen vragen veel van mijn cliënten om consultancy. Consultancy behoort tot de mogelijkheden maar mijn ervaring is dat als mensen een keer gecoacht zijn, zij zeer positief verrast zijn. Het is voor veel mensen, net als voor mij, een life changer.

Consultancy is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Als je een consultant inhuurt dan wil je iemand zijn expertise op een bepaald terrein gebruiken denk hierbij aan verzekeringen of een consultant die je weg wijst over hoe zaken te doen in China. Als coach haal ik die expert-kennis over jou bij jou, door jou anders naar je eigen problemen en doelstellingen te laten kijken waardoor ik jou in staat stel om je eigen consultant te zijn. Bij coaching huur je dus jezelf als consultant, als coach zorg ik dat jij een goede consultant voor jezelf kan zijn.

Naast coach ben ik helikopter piloot, vaak heb ik passagiers in de helikopter die de vlucht als verrassing krijgen. Ik krijg dan vaak te horen dat ze erg zenuwachtig zijn. Deze mensen hebben een uitleg gekregen over de vlucht en wat ze kunnen verwachten maar toch blijven ze zenuwachtig. Als ik de landing inzet zegt bijna iedereen ''vliegt u maar door hoor het is veel te leuk om nu al te landen.'' Daarom: een proefsessie laat je pas echt zien wat coaching voor jou kan betekenen. Zoals ik een helikoptervlucht aan je kan uitleggen maar door het te doen weet je pas echt hoe het is.

 

Coaching vs. Therapie

Toen ik dit stukje de eerste keer schreef, kreeg ik niet alleen veel feedback maar begreep ik dat het woord ''therapie'' net zo breed wordt gebruikt als coaching! Wat bedoel ik met therapie: een resultaatgerichte therapie met de focus op heling.

Als coach ga ik er vanuit dat je gezond van geest bent (of gezond genoeg van geest dat je jezelf kan helen zonder hulp), dat je expert bent van je eigen leven, dat je diep van binnen weet wat je wel en niet wil, dat je compleet bent. Heling is daarom niet nodig.

Resultaatgericht is mijn coaching niet....."NIET???", hoor ik je denken! De coaching-sessie moeten uiteindelijk wel een resultaat hebben natuurlijk! Ik bedoel met niet resultaatgericht dat ik niet een diagnose stel en daarmee aan het werk ga. Door mijn coaching laat ik jou zelf diagnoses stellen, laat ik jou zelf inzichten verwerven over jezelf waarop je zelf actie gaat ondernemen.

Coaching is dus voor gezonde mensen die erachter komen wat ze willen, wat hen drijft en hoe ze actie hierop gaan nemen door mijn coaching.

Coaching en therapie kunnen wel heel goed samen werken..

Heb je nog vragen of opmerkingen? Stel ze gerust!